Påske

Skal du trille æg i weekenden?

Hjemme hos min søster har de dagene efter påsketid et fad stående med de smukkeste æg. Æggene har de fineste farver og ligner nærmest marmoræg, og jeg har altid været betaget af dem. Æggene har de tilovers fra Påskesøndag, hvor de triller æg på Samsø.

img_9003.jpg

På Samsø har de en nemlig en skøn tradition, hvor de koger æg med løgskaller og blomster i temmelig lang tid, for derefter at trille dem ned af de store bakker i Nordby og se hvilket æg, der er stærkest – og vinder. Selvom jeg aldrig har været på Samsø i påsken og oplevet det selv, har jeg hørt en del om det, da både min barndomsveninde og to af mine søstre har giftet sig med mænd fra Samsø.

img_8939.jpg

At trille æg er en gammel hedensk skik, hvor folk fejrer, at foråret kommer. Jeg synes, det er en skøn tradition og har også hørt, at der mange andre steder trilles æg i påsken. Du kan starte denne tradition op i din familie/omgangskreds, når I alligevel mødes til påskefrokost.

Du skal bruge:

Æg, gerne hvide/lyse
Blomster og blade fra haven
Løgskaller
Saks
Køkkenelastikker
Nylonstrømpe
Elastikker
Gryde
Vand
Kogeplader

Sådan gør du:

Pluk blomster fra haven/skov og krat (vintergækker/erantis/krokus og grønne blade) – eller brug købte tulipaner og påskeliljer.

img_8959.jpg

Klip et stykke af en nylonstrømpe, der skal være nok til at dit æg kan være i den, og nok til at du kan binde enderne sammen med en køkkenelastik. Læg dit æg i nylonstrømpen og arranger påskeblomster og blade rundt om ægget. Bind nylonstrømpen stramt om ægget for at få et fint aftryk af blomstens konturer.

img_8964.jpg

Læg dine påskeæg i en gryde med vand og tilføj løgskaller (dem har du alligevel til overs, når du laver de skønne karrysild til påskefrokosten).

img_8966-1.jpg

Kog æg og løgskaller i nogle timer ved svag varme (de må ikke bulderkoge, da de kan sprække). Du kan også nøjes med at koge æggene 7-10 min og bruge dem til påskefrokosten, så er farven dog ikke så intens.

img_8970.jpg

TIP: Har du ikke en nylonstrømpe, kan du pakke dit æg ind i køkkenrulle og derefter stanniol.

NB: Æggene kan holde sig i nogle måneder, efter de har kogt længe.

img_9006.jpg

Har du ikke mod på at at koge dine æg med blomster, så mal på dem eller tegn med en sprittusch.

Ægge-trilning foregår ved, at du sammen med famille og venner mødes på en bakketop. Der skiftes I til at trille og kaste æg ned af bakken. Det æg, som holder længst vinder.

img_8264.jpg

Jeg har været på Samsø en del gange, til bryllup, sommerferie og Samsø Festival – som jeg synes er utrolig fantastisk. I år har de et genialt musikprogram…

Vi har holdt ferie i det smukke Vesborg Fyr og taler tit om, at der skal vi tilbage og holde ferie med alle ungerne.  Vi har endnu ikke holdt påske på Samsø – det har vi til gode.

God fornøjelse

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *