Ikke kategoriseret

Haps haps nu skal vi ha’ …

SNAPS!!!

img_8738.jpg

Måske har du det lige som mig: Snaps er noget som hører påskefrokosten til, men for mit vedkommende skal snapsen bare overstås. Egentlig kan jeg godt lide snaps, men det er bare så pokkers stærkt. Jeg får mit snapsebehov dækket ved den første snaps til påskesilden. Det skal helst være linieakvavit, som min mand introducerede mig for, da vi holdt vores første påskefrokost sammen. Den er mild i smagen og varmer på en behagelig måde.

img_8726.jpg

Lige nu står der snaps i heftige mængder i butikkerne, men jeg synes bare at det kunne være fedt at gå i viktualierummet og hente en flaske hjemmelavet snaps og servere den. De sidste mange år har jeg haft lyst til at lave min egen påskesnaps, men hvert år kommer jeg ALT for sent i tanke om det.

Men nu skal det altså prøves. Aalborg Akvavit gjort det så nemt, at det næsten er umuligt ikke at få det gjort.

Det skal du bruge:

Vodka eller snaps, fx Aalborg eller Brøndum
Et rengjort glas med låg eller et patentglas
En flaske som lukker tæt
Evt. filter

Smag: Urter, chili, lime, bær m.m. alt efter hvilken smag du ønsker

Sådan gør du:

Gør dig nogle tanker om hvilken smag du gerne vil give din snaps. Hvilke urter eller bær har du til rådighed, og hvad skal du servere til din snaps, samt hvornår du skal bruge den.

Når du har funget frem til smagen på din snaps, er det bare om at komme i gang. Hæld snaps eller vodka på dit glas, tilføj bær, urter eller hvad du ønsker. Luk glasset til, sæt det et mørkt sted, gerne lidt køligt. Lad din snaps trække mellem 1-4 dage og op til 6 mdr. Trækketiden skal varieres alt efter hvilke smag du har valgt/hvad du tilsætter. Se gerne til din snaps en gang i mellem. Er du i tvivl om den er færdig, så åben op og smag på den.

Når din snaps er færdig kan du filtrere den og hælde den på en flaske som har det utryk du synes om, vigtigst er at flasken lukker til. Er din snaps for kræftig i smagen, så fortynd smagen ved at tilføje mere ren snaps/vodka. Server din hjemmelavet snaps iskold.

img_8799.jpg

www.fjordensdag.dk fandt jeg en fin oversigt over smagsvarianter, trækketid mm. Prøv at tjekke den, før du går i gang. Jeg er overrasket over så mange spændende varianter, der kan laves, og hvor kort trækketid mange snapse har. Jeg skal helt sikkert prøve at lave en efterårssnaps med ege-smag.

Har du ikke mod på at sammensætte din egen smag, kan du også købe færdiglavede krydderiposer på fx www.kryddersnapse.dk eller andre webshops.

Opskrift: Dildsnaps

Dildsnaps passer godt til sildebordet. Snapsen er hurtig at lave med en trække tid på 4-5 dage. Så du kan sagtens nå det i år.

Køb en potte dild i dit supermarked, pluk dilden og kom det i dit glas. Hæld en ½ flaske vodka eller klar snaps på. Lad snapsen trække i 4-5 dage. Filtrer snapsen og hæld den på en flaske. Hæld endnu en ½ flaske klar snaps på din dildsnaps. Dildsnapsen er nu klar til dit sildebord. Server den iskold.

img_8802.jpg

Opskrift: Citronsnaps

1-2 store økologiske citroner vaskes, citronskrallen skælles af med en kartoffelskræller, undgå den hvide skal på citronen. Læg dine skræller i et glas og hæld snaps eller vodka over. Pres saften fra en citron, hæld citronsaften i dit glas. Den anden citron skæres i både og lægges i glasset. Lad snapsen stå et døgns tid. Snapsen er nu temmelig syrlig, gør derfor snapsen lækker mild med en sukkerlage: I en gryde koger du 2 dl vand op og opløser 200 g sukker. Når sukkerlagen er kogt op, skal du slukke for gryden og lade den afkøle. Nu kan du blande citronsnaps og sukkerlage og hælde det på en flaske. Snapsen er nu klar til dit påskebord. Du kan også lade din citronsnaps stå og trække i 3-4 uger og først derefter tilføje sukkerlage. Citronsnaps er lækker frisk, den er god som en lille en efter maden og skøn til ostebordet.

img_8804.jpg

Opskrift: Lakridspibesnaps

Min mand elsker lakridspiber, så derfor har jeg lavet en lakridspibesnaps kun til ham.

Jeg forestiller mig, at den er god til at skylle sildesmagen væk, rense ganen inden han sætter tænderne i en mad med steg eller mørbradbøf med bløde løg, (for sådan nogle har vi også til vores påskefrokost). I en lille flaske har jeg lagt en lakridspibe ned. Flasken har jeg fyldt op med Brøndum snaps (andet kan selvfølgelig også bruges), nu står den lille flaske og trækker, lakridspiben bliver opløst, og om et par dage er den er klar til påskefrokost. Er din flaske lidt større? Så tilsætter du blot nogle flere lakridspiber.

img_8805.jpg

TIP: Det er en rigtig fin værtsgave her til påske.
Husk: Drikker du den selv, så lader du bilen stå.

Er du for sent ude? Det gør ikke spor, lav en krydret julesnaps, som kan få lov at trække længe.

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *