Ikke kategoriseret

Vaffeldag – skal det fejres?

JA, DET SKAL DET DA!

I dag er det vaffeldag, så du kan godt finde dit vaffeljern frem.

img_9001-1.jpg

I Danmark og Sverige (muligvis også i andre nordiske lande) holder vi vaffeldag d. 25. marts. Den 24. august er den officelle amerikanske vaffeldag. Det er i øvrigt en amerikaner ved navn Cornelius Swarthout, der den 24. august 1869 tog patent på vaffelhjernet. Derfor er det lidt sjovt, at vi har vaffeldag i marts. Men der findes en sjov forklaring på dette. I Sverige er d. 25 marts oprindeligt Mariæ bebudelsesdag, altså traditionelt en mærkedag i kirkeåret. Svenskerne kalder dagen for Vårfrudagen, som lyder tæt på vaffeldagen. Derfor er den 25. marts altså blevet til vaffeldag i Sverige, og den er vi i Danmark da med på.

Herhjemme er vi rigtig glade for bagværk af alle arter, og vafler er et stort hit. Vi spiser dem med syltetøj og sukker, men også gerne med flødeskum eller vaniljeis.

img_9010.jpg

Der findes utrolig mange forskellige opskrifter på vafler. Jeg synes dog ofte, de har det problem, at de indeholder ingredienser, jeg ikke har i huset.

img_8962.jpg

Her får du to forskellige opskrifter som jeg bruger, alt efter hvilke ingredienser jeg har.

Opskrift – med få ingredienser (opskrift fra dk-kogebogen.dk)
ca. 10 stk.

250 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 knivspids salt
1 æg
125 g margarine/smør
4 dl sødmælk (det har jeg sjældent og bruger derfor det mælk jeg har)

Sådan gør du:

Sigt mel, bagepulver og salt sammen i en skål.
Pisk æg og sukker sammen, pisk den smeltede afkølede margarine i og til sidst piskes mælken heri.
Tilsæt melet lidt efter lidt.

Lad evt. dejen trække 30 minutter.

Varm vaffeljernet op, pensl det med oliemargarine mellem hvert hold vafler.
Kom 1 dl dej på vaffeljernet pr plade og steg vaflerne, til de er gyldenbrune og sprøde.

img_9016.jpg

Kender du den økologiske blåbærmarmelade fra Fynbo – den er faaaaantastisk (du kan købe den i Netto).

 

Opskrift – de lækre luksus vafler, med kernemælk, citron og temmelig mange æg (opskrift fra Arla)
12 stk.

300 g hvedemel (ca. 5 dl)
2 tsk bagepulver
1 spsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
1 vaniljestang – kornene herfra
½ tsk revet muskatnød
3 spsk sukker
1 tsk groft salt
½ liter kærnemælk
4 æg
100 g smør – smeltet

 img_9026.jpg

Sådan gør du:

Kom mel, bagepulver, citronskal, vaniljekorn, muskatnød, sukker og salt i en skål. Tilsæt kærnemælk og æg på en gang. Pisk dejen sammen og tilsæt det smeltede smør.

Varm vaffeljernet godt igennem. Fordel ca. 1 dl dej i vaffeljernet. Pres det godt sammen og bag ca. 1½ min. på hver side i et gammeldags vaffeljern eller ca. 3 min. i et elektrisk. Server de gyldne og sprøde vafler straks – gerne lige fra vaffeljernet.

img_9021.jpg

Tip: Bag vaflerne på forhånd og frys dem ned. Lun dem i ovnen ved 200 grader.

God vaffeldag til jer alle

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *